Asnæs Forskov er overdådig på alle tider af året

Del denne artikel
Mellem Kalundborg Fjord og det åbne Storebælt strækker Asnæs Forskov sig som en grøn korridor tværs over den smalle halvø Asnæs. Her, på kanten af Vestsjælland, finder man en sjældent smuk kombination af levende natur, dybe kulturspor og moderne friluftsmuligheder.

Asnæs Forskov er et herligt afbræk fra hverdagen. Den er indbegrebet af dansk natur når den er bedst. Der er ro til at nyde fuglene kvidre i trætoppene, solopgangen over den femtårnede kirke og den mageløse fjord, hvor trolde i fordums tid kæmpede om territoriet.

Et varieret skovlandskab

Asnæs Forskov er en del af Lerchenborg Gods’ skovbrug, og rummer både løvtræer, nåletræer og plantager med juletræer og klippegrønt. Skovbæltet er omkring 1,5 kilometer bredt og spænder fra fjordens bred i nord til Storebæltskysten i syd. Landskabet er præget af både åbne sletter, tætte bevoksninger og kystnære skrænter.

Området er frodigt og levende året rundt – og trods den relativt beskedne størrelse opleves skoven som stor og varieret, takket være det kuperede terræn og de mange skovstier og naturlige rum.

Stier, svampe og strandliv

Skovens mange stier gør den ideel til vandreture, løb og cykling. Flere ruter starter fra parkeringspladserne langs Asnæs Skovvej og fører gennem skoven mod Kalundborg Fjord. Turen langs fjorden belønner besøgende med smukke kig mod Røsnæs og Kalundborg by – og et levende kystlandskab med fugleliv, små både og færgen til Samsø.

Mod syd ligger Asnæslejren, som i over 100 år har været base for spejdere og lejrskoler. Her er shelters, bålhytte, gynger, klatrestativer og bålplads – og direkte adgang til en offentlig strand med badebro og klart vand.

I efterårsmånederne forvandles skoven til et sandt svampeparadis, hvor erfarne og nybegyndere leder efter kantareller, rørhatte og andre spiselige arter. Der er dog også giftige svampe i området, så man bør kende sine fund eller bruge en svampebog eller app som støtte.

I august og september er specielt den sydlige del af Asnæs Forskov et yndet udflugtssted. Her finder du nemlig mange brombærbuske. Bærrene er store og saftige, men man skal passe godt på tornene. Husk kun at plukke en smule til eget forbrug så der er til alle.

Gravhøje, langdysser og oldtidsfund

Skoven rummer over 50 gravhøje fra bronzealderen (ca. 1500–1300 f.Kr.), ofte placeret i rækker eller grupper. Midt i skoven ligger også en imponerende langdysse fra bondestenalderen, omkring 4000 år f.Kr. Det er synlige tegn på, at halvøen Asnæs har været beboet og brugt gennem årtusinder.

I flere af højene har man fundet urner med brændte menneskeknogler, ravperler, bronzenåle – og overraskende nok, også ålegræs og tang. Det tyder på, at vandet har spillet en vigtig symbolsk rolle i bronzealderens begravelsesskikke. Måske var det en måde at forbinde den afdøde med havet og efterlivet.

Mellem højene er der desuden fundet marksystemer fra bronze- eller jernalderen, hvilket understreger, at området ikke kun var til ceremoni og begravelser – men også til daglig liv og dyrkning.

Flintens kyst og stenalderens værksteder

Langs kystskrænterne og strandene ved Asnæs findes store forekomster af flint af høj kvalitet. Det har gjort området til en vigtig ressource i oldtiden, særligt i bondestenalderen og bronzestenalderen.

Et af de mest bemærkelsesværdige fund stammer fra Melby, ikke langt herfra, hvor man har identificeret et over 5000 år gammelt økseværksted. Her er der fremstillet mere end 1000 flintøkser, og meget tyder på, at råmaterialet blev hentet direkte fra Asnæs.

Lerchenborg Gods

Asnæs Forskov er i dag privat ejet og en del af Lerchenborg Gods, hvis historie går tilbage til 1704. Slottet, der i dag stadig bebos af grevefamilien Lerche-Lerchenborg, blev opført i rokokostil i midten af 1700-tallet og var i en periode Danmarks største jordbesiddelse.

Brødrene Axel og Christian Lerche stod i begyndelsen af 1900-tallet for en række arkæologiske udgravninger i skoven, og flere af fundene opbevares stadig i godsets private samling.

En skov med plads til alt og alle

Asnæs Forskovs store styrke er balancen: mellem drift og vildskab, mellem nutid og fortid, og mellem ro og aktivitet. Her er plads til både stille gåture og legende børn, til svampejagt og sommerbadning, til historisk fordybelse og picnic i det grønne.

For beboere i Kalundborg og besøgende udefra er Asnæs Forskov et oplagt udflugtsmål – året rundt.

Artikler i samme kategori
Om forfatteren
1704371844216

Jonas har næsten hele sit liv boet i Kalundborg Kommune. Han brænder for oplevelser, natur og sport - og elsker at formidle det, så andre også kan få de gode lokale oplevelser. Jonas er også politiker og medlem af Kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune.

Læs mere om Jonas Henriksen