Overnatning
Kommende artikler
Seneste artikler om Historie i Kalundborg Kommune
Af Niels Plaschke
9. december, 2024
Kommentarer: 0
Fra sin sygeseng på Blegdamshospitalet i København, blev Rosa Abrahamsen landskendt som ’Blegdammens Rose’. Hendes sygdomsforløb førte til en omfattende poliovaccination af den danske befolkning. Danmark var det første land i verden, der tilbød skolebørn i de fem første skoleklasser gratis vaccination.
Billedkunstner Hans Sørensen var en meget beskeden mand. ”Jeg prøver at gengive en stemning, jeg selv har oplevet. At andre kan opleve noget helt andet, når de ser mine billeder, er jo til syvende og sidst meningen med det hele”.
Frederik Andersen – borgmester og folketingsmand, fik genrejst byen efter skibsværftets krak og gjort bynavnet kendt langt ud over den nordlige halvkugle. Der stod ’Kalundborg’ på radioapparaternes skala og i udlandet mente mange, at Kalundborg måtte være Danmarks hovedstad.
Det skulle være slut med at føde på en ’specialafdeling’. Bache’ s pionerarbejde med fødeafdelingen på Kalundborg Sygehus, der gav mor og barn så meget tid sammen som muligt, dag og nat, blev så populær blandt Bache’ s mange kolleger i ind- og udland, at de tog ideen til sig.
… og det var nøjagtig, hvad Kalundborg Folkeblad gjorde. Søren Rasmussen var en navnkundig redaktør. Ikke blot i byen, men i bladkredse over det ganske land.
Alle i byen kendte ’Sten Lars’ som en særling, snavset og ildelugtende. Omkring den usle og lasede jakke bar han et reb, til at holde lidt sammen på klæderne. På hovedet en gammel fedtet hue og i hånden en forsvarlig knortekæp. De færreste kendte Lars Christensen, som gennem 27 år boede i en hule ved Hestehavebakken mellem Kalundborg og Raklev.
J.S. Møllers hustru, Ingeborg Dorthea Møller, kunne samle kvinder på tværs af sociale og politiske forskelle. Hun blev en fremtrædende forkæmper for kvindesagen og en succesfuld kogebogsforfatter.
J.S. Møller var ikke ’kun’ kredslæge, men også en handlekraftig ildsjæl, der satte mange markante fingeraftryk i Kalundborg. Møller tog blandt andet initiativ til to af byens altafgørende kulturelle områder: Biblioteket og Museet.
Børnebogsforfatteren Thøger Birkeland voksede op i Kalundborg og hentede inspiration fra livet omkring Houget, Gisseløre, Ruinparken, og fiskerihavnen, da han debuterede i 1958. Birkeland er mest kendt for sine humoristiske bøger om familien Krumborg, som også blev til film og en TV-julekalender
Monument på Sct. Olai Kirkegård hylder seks faldne RAF-besætningsmedlemmer, som efter udlægning af miner i de danske farvande i 1942 og ´44, blev skudt ned af tysk flak ved Storebælt. Mange af de allierede flyvere forsvandt i havet
Allerede før Esbern Snare omkring 1167 grundlagde sin borg på den høje banke vest for fiskerlejet Kordel, lå der nord for lejet en lille middelalderkirke indviet til Sct. Olav den Hellige. Kirken blev nedrevet i 1546, men det er stadig muligt at få et indtryk af Kalundborgs første kirke, i den senmiddelalderlige Raklev Kirke.